De beste wensen voor 2022, met ontzettend veel pijn lijden

Een heel gelukkig, vrolijk, maar ontzettend pijnlijk 2022! Pijnlijk? Dat is toch niet echt een leuke nieuwjaarsboodschap? Jazeker, u hoeft nog niet naar de apotheek voor een pilletje: het staat er echt. Wij moeten boven alles dit komend jaar pijn lijden. Hoe kan pijn nou goed zijn?

Omdat ik u bovenal ontzettend veel succes wil wensen en omdat succesvolle mensen nu eenmaal ontzettend veel pijn moeten lijden. Ik wens u dus ontzettend veel pijn toe. Wat je vaak ziet bij mensen die ergens goed in zijn is de glimlach, het praatje, de adoratie van anderen en de resultaten. Wat je niet ziet is de uren van pijn lijden. De opgedroogde zakdoekjes van zweet in de hoek van de kamer. Elke dag weer. Dat het succes niet van de ene op de andere dag komt. Dat succes behalen eigenlijk ontzettend moeilijk is. En een proces is van de lange adem. Van de schijnbaar automatische toewijding die ze hebben. Van het missen van verjaardagen, voor dat ene procentje extra. Hoe vaak zit je ’s avonds laat nog door te werken, loop je in de stromende regen hard om je trainingen te doen of lees je je in door ellenlange boeken met droge stof om maar te komen tot een resultaat? Hoe secuur ga je met de financiën van je onderneming om, om maar te zorgen dat alles op rolletjes loopt?

Maar waarom lijden we dan geen pijn? Iedereen wil succesvol zijn, toch? Op wat voor schaal dan ook. Antwoord: omdat pijn lijden niet leuk is. Omdat het ook niet gemakkelijk is. En alles moet toch leuk en vooral gemakkelijk zijn? Waarom lukt het dan In het nieuwe jaar nooit om een beter dieet aan te houden, een nieuwe taal leren, meer te sporten, beter te werken, enzovoorts? Omdat succesvol zijn in dingen tijd kost. En energie. En motivatie. Maar vooral: pijn lijden. Een taal leren duurt ontzettend lang, met proberen en falen en nog meer proberen. Met een paar Duitsers, Polen, Chinezen of Hongaren tot op het bot beledigen, terwijl je enkel om een extra bord soep vroeg. Een dieet gooi je niet zomaar om; je moet namelijk ontwennen, je aankoopbeleid aanpassen, zorgen dat wanneer je dingen aangeboden krijgt je “nee” durft te zeggen. Dat gaat niet gemakkelijk. Het is niet leuk. Zoals een wijze vrouw ooit zei: niet alles hoeft dus gemakkelijk te zijn. Soms gaan dingen ontzettend moeilijk en traag en dat is normaal en oké.

Toch blijkt het behalen van successen ontzettend zwaar te zijn.Zoals je wielrenners ziet klimmen om maar dat ene procentje beter te worden, terwijl de longen 30 kilometer terug nog langs de kant van de weg op adem staan te komen. Misschien houden wielrenners het vol omdat ze na afloop weten dat die gele trui al die pijn waard is geweest. Of misschien vinden ze dat pijnlijke gevoel juist wel lekker. Of, misschien zijn ze zo murw geslagen van de pijn, dat ze die pijn niet eens meer zien.

Misschien is het wel een combinatie van alles, en gaat het er vooral om dat je je met iets bezig houdt wat je leuk vindt, zodat je die pijn niet ziet. Dat je die niet voelt. Dat je na afloop terugkijkt en denkt: het is alle moeite waard geweest. Hoe moeilijk en lastig het soms ook gaat: het hoeft niet altijd gemakkelijk te gaan. Het is zwaar. En het duurt lang. Als het maar de moeite waard is om die pijn te lijden. Als die bereidheid er maar is. Waar lijdt u het komende jaar graag pijn voor? Ik wens u een ontzettend mooi, gezond en vooral ontzettend pijnlijk 2022 toe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.