Blijf kijken naar de Masters of War

Het heeft even geduurd. 2 weken welteverstaan. Niet alleen van deze rubriek, maar hoofdzakelijk de oorlog in Oekraïne. Een Donderslag hoort op een Donderdag het alleenrecht te hebben op een harde klap. Maar een dictator aan de overkant van de Berezina dacht daar anders over. Een man van de oude stempel, die het spelletje Levend Stratego iets te serieus is gaan nemen. Vladje, het wordt tijd dat je je VR-bril eens af zet jong, als je te lang Call of Duty zit te spelen schijn je er nooit meer uit te komen. Hij was zo goed, hij is er een meester in geworden. Een Master of War.

Oorlog, onlusten, hongersnoden, vluchtelingen; ze zijn van alle tijden. Soms vraag je je af: hoe arrogant moeten wij eigenlijk allemaal wel niet zijn, dat we denken dat die dingen uit het verleden een soort op zich staand fenomeen zijn. ‘Het is allemaal al geweest’. Als een soort voldongen, afgemaakt feit. Iets waarvan je van buitenaf naar kijkt door een raam. Dat raam blijkt toch akelig veel op een spiegel te lijken.

De wereld heeft altijd machtswellustelingen die de realiteit totaal kwijt zijn. Rupsjes Nooitgenoeg leggen helaas velerlei eieren. Mensen die de orde omver willen gooien, die denken dat een mensenleven minder waard is dan een grenspaaltje verleggen. Of dat hun eigen plek in de geschiedenis zo belangrijk is dat het niet uitmaakt of het een goede indruk is die ze achterlaten, of een slechte. There is no such thing as bad publicity.

Je moet goed kijken om ze te vinden. Verstoppen kunnen ze goed. Maar dan zitten ze toch een zonnetje te pakken in China. Of een boek te schrijven in een gevangenis in Duitsland. Dan gooien ze ineens weer bommen in een zandbak. Dan duikt één op in Afrika om een koloniale grens recht te trekken. En opeens is daar een man die in eigen land op vakantie in Odessa. Het enige wat je kunt doen; is vooral goed blijven kijken met je ogen. En vooral niet te veel knipperen. Niet knipperen, he!

Niet knipperen als er weer een gasleiding wordt afgeknepen in 2008. Niet knipperen als een grondwet wordt omgelegd om een dictator 23 jaar op een ‘democratische’ troon van een kernmacht te laten zitten. En niet knipperen als een stuk land zomaar, zonder aanleiding, wordt ingenomen door “seperatisten”. Niet knipperen! Blijf kijken!

Het mooie aan het verleden is dat er in oorlogstijden ook mensen opstaan om ons eraan te herinneren hoe we dat doen: kijken zonder knipperen. Dat leerden ze ons al in de jaren ’20. En de jaren ’60. En de jaren ’90. Wakker blijven! En niet knikkebollen! Tijd om weer eens in die spiegel van het verleden te kijken. Wij zien jullie wel, jullie Masters of War:

“Come you masters of war
You that build the big guns
You that build the death planes
You that build all the bombs
You that hide behind walls
You that hide behind desks
I just want you to know
I can see through your masks”

  • Bob Dylan – Masters of War, 1963

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.