Who… is… de Mol?

Afgelopen week draaide de wereld weer onverstoord doorrrr….. Het ging weer een tandje verder met de paradetocht aan de Zwarte Zee, de maatregeljojo van het kabinet en een zogenaamde terrorist die een blauwe maandag chef anti-terrorisme mocht spelen. Best lollig. Maar daar wilde ik het nu eens niet over hebben. En u denkt nu natuurlijk aan de titel te kunnen aflezen dat het vandaag misschien wel over John de Mol zal gaan. U weet wel, die met de billen bloot moest. Of zijn zus, die God-mag-weten-waarom volgens sommige mensen als voorbeeld moet worden gezien voor jonge vrouwen. Nee, niets van dit alles. Deze donderdag gaat het over de enige, echte vraag op wie iedereen een antwoord zoekt: Wie…is…de Mol?

Seizoen 22, met 11 mensen, in het prachtige landschap van Albanië. 11 Bekende Hollanders die door straatarme straatjes rennen voor een raadspelletje op de oer-Hollandse tv. En dan tussen neus en lippen door even spulletjes lenen van winkeliers die, ongeacht corona, geen cent te makken hebben. Lachen, gieren en brullen die Hollanders om de lokale mannen die de grootste gastvrijheid tonen, maar totaal aan de hysterie van dit Nederlands Elftal voorbij gaan. Pijnlijk ironisch. Als het toch niet zo verdomde intrigerend zou zijn om erachter te komen wie dan de Judas van het stel is, zou je de tv met het schaamrood op de kaken uit zetten. En het ergste is nog dat de participanten bij tijd en wijle de Albanese bevolking als vreemd weg zet of lacherig reageert. Terwijl je na 5 minuten van dit schouwspel al kunt concluderen dat als er één van de twee groepen NIET normaal is, dat dan toch niet de Albanezen zijn. Je vraagt je hardop af waar het in godsnaam mis is gegaan met de beschaving en ontwikkeling. 11 idioten, rennend door een dorpje uit dat West-Europese kikkerlandje tonen tevens aan dat beroemd zijn niet gelijk staat aan een buitengewone mate van intelligentie. Je hoeft er echt NIETS voor te kunnen. En dat uit zich nog meer in het taalgebruik.

Of het nu aan het niveau ligt op de Nederlandse televisie dat sinds de jaren 90 en de introductie van massamedia ontzettend hard gekelderd is, of aan de bizarre invloed van Amerikaanse popcultuur; er komt geen volledige Nederlandse zin meer uit die mensen. Mies Bouwman en Barbara Barend draaien zich om in hun graf. Mag er nog een beetje niveau in? Echt zonder dollen: een 5-jarige heeft een betere kennis van de Nederlandse taal dan deze groep tv-tenoren. Na 20 minuten kijken begin je ineens door te krijgen waarom de ondertiteling van de NPO alleen in het Nederlands beschikbaar is.Alsof ze na hun 5e allemaal op een immigrantenboot naar de VS zijn gesprongen en pas vorig jaar zijn teruggekeerd.

‘Wat een challenge!’. ‘We gaan die gents daar eens aanspreken!’ ‘Echt helemaal the bomb, man!’ Waar zulke termen vroeger af en toe nog voor de jeugd waren weggelegd om zich af te scheiden van de oudere generaties en een identiteit op te bouwen, komen nu 50+ers hier moeiteloos mee weg. Als zo’n trieste groep mensen die maar nooit ouder wil worden.

Ik heb een dus een hele mooie uitdaging voor u. Maak u klaar: ik daag u uit voor de volgende ‘Wie is de Mol’. Let er eens op. Kijk eens of er iemand is die 3 volledige zinnen kan uitbrengen waarin geen onnodige Engelse term gebruikt. Ik beloof u dat het een uitdaging wordt, maar probeer het eens. ‘Good luck with that’. ‘I will rest my case’. De moeilijkste opdracht bij Wie is de Mol ooit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.