De Tweede Kamer; nieuw, op NPO1

Het zou de titel kunnen zijn van een serie voor de elite. Wie met wie? En wie vooral niet met wie? Luister naar iemand die de woorden uitspreekt met je ogen dicht en het zou net zo goed over Goede Tijden, de Bold of Westenwind kunnen gaan. Toch is het de beschrijving van de huidige politiek. U weet wel; de real-life soap waar debatprogramma’s nog eeuwen over na praten en waar duizenden mensen over praten. Als Mol-talk, of YouTubers met meningen. Maar dit zou dan anders zijn, want het gaat wel over het landsbelang. Het is ontzettend belangrijk om dat te volgen; een beetje op de hoogte blijven.

Maar iemand die die soap niet dagelijks volgt, is die dan bewust minder af? Wat mist die nou eigenlijk? Als je iemand uit moet leggen dat Wilders a la Ludo Sanders weer iemand beledigd heeft omdat dat nu eenmaal is wat Ludo Sanders doet, is dat dan een zwaktebod van die persoon? Wij willen niet met hen, maar wel met hen. Het is hun schuld! Nee, het is hun schuld! Verraad! Ik wist van niks! Er zijn wel degelijk betere, interessantere soaps op tv waar je meer van leert dan van de debatten in de Tweede Kamer.

‘Het moet rechtvaardiger’. ‘Het moet eerlijker’. ‘Dit kan niet’. Dooddoeners die ik als kind jaar in, jaar uit hoorde in de kleedkamer voor een voetbalwedstrijd. ‘We moeten winnen!’. ‘We doen het samen!’. ‘Vol erop!’. Ik heb ze allemaal al duizenden keren gehoord en voor zover ik me kan herinneren veranderde het niets aan de uitkomst van de wedstrijd. Geen enkele van de vele honderden.

Wat houdt het nu in: winnen? HOE winnen we nou? En hoe komen we daar? Er zit net zoveel diepgang in de retoriek van Ploumen, Rutte, Kaag, Hoekstra e.a., als in een doorsnee putdeksel. Het gaat nergens over. Heeft u ooit iemand een voorstel voor een project zien doen op de werkvloer, wat begon en eindigde met ‘we moeten meer geld verdienen’, ‘we moeten meer mensen bereiken’? Natuurlijk niet, want de eerste vraag die iemand dan gaat stellen is (voorafgegaan aan ‘DUH’), HOE dan?

Gaat er meer geld naar ondernemers? Prima. HOE dan? Welke ondernemers? De toplaag? De ZZP’ers? Welke branches? Wat draagt dit dan bij? Waarom is dit een betere oplossing dan een andere?

Gaat er meer geld naar het onderwijs? Prima. HOE dan? Leveren hogere salarissen dan de oplossing voor de existentiële problemen in het onderwijs? Gaan mensen überhaupt uit het onderwijs, omdat ze niet goed betaald worden? En welk onderwijs dan?

Niets hierover. Het moet socialer. We moeten de wijken in. We moeten ondernemerschap steunen. We moeten de burger vertrouwen. De burger moet betrokken worden. We moeten winnen. Een eerlijke bestuurscultuur. Er bovenop.

En dan lacht de elite het ‘klootjesvolk’ uit, omdat het naar ‘zinloze’ tv zitten te kijken. Mijn advies; voor zinloze tv stemt u af op de Algemene Beschouwingen van NPO1; de cast van de Tweede Kamer stelt u niet teleur. Hoe gaat het verder? Dat ziet u de volgende keer. Benieuwd of u nog inschakelt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.