“One Small Step for Man, One Giant Leap for Mad Men!”

Een kleine stap was het in de richting van massaal verkeer de ruimte in deze week. Jeff Bezos, de eigenaar van Amazon die zijn werknemers amper meer betaalt dan het minimumloon, ging in een ruimtecaravan die veel weghad van een mannelijk geslachtsdeel even 11 minuten op vakantie. Hopla, de ruimte in. Gewoon, omdat het kon. Alhoewel, 11 minuten; slechts 4 van de 11 minuten waren in de ‘gewichtsloze’ fase. Vanaf nu is het dus officieel een consumentenproduct geworden: ruimtereizen. U mag dus binnen enkele jaren uw buren voorbij racen op weg naar de Zuidelijke Melkweg, omdat het zonnetjes daar zo lekker schijnt en het astronautenvoedsel beter smaakt. Cultuurtje opsnuiven. Kostenplaatje van dit tripje van Jeff? De ontwikkeling van de raket, het runnen van het project en het bouwen van de raketten zorgen voor een rekening van zo’n 6 miljard dollar. Het BBP van de nummer 146 (van de 190) op de wereldranglijst van landen(!). En dat voor 4 minuten zweefgenot. 4 minuten ballonimitatie. 4 minuten van het meest efficiënte dieet ooit.

Ondertussen in die 4 minuten van vliegeren, vraag ik mij af of meneer Bezos wel van het uitzicht heeft kunnen genieten. Om toch van die unieke plek de aarde eens goed te beschouwen. Er is geen plek waarvandaan je beter de gehele aarde kunt beschouwen dan de ruimte. Misschien dat het beeld wat vervaagd wordt door die grote jampot van een helm op je hoofd. En misschien is het wat lastig om te zien langs de condens van je eigen adem dat langzaam het glas vult. Maar misschien, heel misschien, zou meneer Bezos toch, als hij heel goed kijkt, met een verrekijker, en een beetje fantasie, kunnen zien wat er hier dan allemaal gaande is.

Misschien ziet hij dan wel een pandemie die gaande is op aarde. Misschien ziet hij dan de landen die amper vaccins krijgen, omdat ze geen geld hebben. Misschien hoort Jeff dan de mensen luid schreeuwen, omdat ze hun geliefdes kwijtraken door door honger of door ziekte. Misschien ziet meneer Bezos de armoede die er in ontzettend veel landen heerst en de werkdruk die mensen in ontwikkelde landen steeds meer ervaren. Misschien ziet hij Oeigoeren die van hun overheid iets minder Oeigoer moeten zijn. Misschien ziet hij hoe onderwijs en kennis steeds meer afgeknepen wordt. En, tot slot, het moet bijna onmogelijk zijn voor meneer Bezos om de gevolgen van klimaatverandering bij het uitzicht niet te zien. Nou ja, het is natuurlijk wel veel gevraagd om dat allemaal waar te nemen in 4 hele minuten. Als het niet zo triest was, dan was het bijna grappig: een (drieletterwoord, rijmend op vul), in een vliegende (drieletterwoord, wederom rijmend op vul), die met zijn vieze ontlasting de wereld weer wat meer om zeep helpt.

Megalomane projecten zijn van alle dag. Ze gaan vaak door onder het mom van ‘het is voor de wetenschap’. Of: ‘het is voor de consument, voor vooruitgang’. In 1961, echter, vloog Yuri Gagarin als eerste mens de ruimte in (ruim 60 jaar geleden). Check. Been there, done that. In 1969 liep er zelfs een zeker iemand met een vlag op de maan. De ruimte in vliegen kunnen we dus al een tijdje. Dus voor de ontwikkeling van de technologie hoeven we het niet meer te doen. Het hoeft nu alleen nog maar goedkoper. En voor massaconsumptie. En dan misschien, over 50 jaar, kunnen we massaal op vakantie naar de ruimte, voor wie de Cote d’Azur een jaartje over wil slaan.

Het is een compleet megalomaan project. Net als driekwart van de Amerikaanse legermacht. Of de tunnel van Schotland naar Noord-Ierland om de Brexit maar te omzeilen. Of het opspuiten van eilandjes in de vorm van de wereld in Dubai (het moet toch iets lijken). Of een muur tegen Mexicanen. Hoe verzin je het. Deze ideeënstroom is dan ook van een select groepje dat beide benen allang niet meer op onze aardkloot heeft staan. Zij zweven al 4 minuten lang met hun hoofd ergens boven de wolken.

En dat, met geld dat op aarde verdiend is en in zoveel andere zaken geïnvesteerd had kunnen worden. Ik kan één reden verzinnen waarom Bezos dan toch de ruimtereizenbranche in gaat. Hij heeft onze planeet al opgegeven. Vluchten voor het te laat is, dat is de gedachte. Jeff Bezos, ook wel bekend als Dr. Evil. Met een ruimteraket vluchten voor alle onlusten op aarde. En dan lekker op de maan gaan wonen. Of op Mars. Benieuwd welke gebakken substantie je dan aan de Marsmannetjes gaat verkopen. En of dat met Pluto currency gaat, of met Jupitermunten. Lekker golven met je andere megalomane vriendjes en oliemagnaatjes. Heerlijk.

Toch vraag ik mij af of dat Jeff niet nog eens vies gaat tegenvallen. Een balletje putten op hole 16 zonder zwaartekracht gaat nou eenmaal niet zo gemakkelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.