De Goed-Nieuws Fabriek

Goed nieuws! Er is ook goed nieuws! U zou het bijna vergeten, maar eigenlijk is er veel meer goed nieuws dan slecht nieuws. En daar gaan we ons dan maar eens op richten. Na alle dodelijke slachtoffers, wappies en voortvluchtige militairen die door burgemeesters op fietsen worden gevonden is dat dan toch ook wel eens lekker. Door alle nieuwe bronnen van media (google, advertenties, nieuwsbladen, nieuwswebsites, post, telefoon, televisie, tiktok, instagram, dumpert, enz.) komt er dagelijks een kotsmuur over je heen gestort. Ik ben benieuwd welk medium de ballen heeft om zijn voorpagina voor de lol eens ‘de kotsmuur’ te noemen. Ik zou direct abonneren voor die brei aan onheil.

Wat is dat toch met al die haat, verdriet en onheil in de wereld? Heel simpel: er valt niets te repareren als er GOED nieuws is. Niets te ‘fixen’. En als kikkerlandje, met onze mooie geschoren heggetjes, perfect gemaaide gras en 17 miljoen bondscoaches moet er altijd iets te verbeteren zijn. Altijd een takje weggesnoeid. Altijd een hongersnoodje opgelost. Als iets top is, kunnen we daar eigenlijk niet tegen. ‘Vandaag een goeie werkdag gehad? Ja, eigenlijk ging alles prima’. En dan stopt toch eigenlijk het gesprek wel. Niets te fixen. Geen calamiteiten. We gaan liever in ‘oplossingsmodus’. Speciaal om eens uit die oplossingsmodus te komen, hier een aantal dingen die heel goed zijn. Eens kijken hoe we daar mee omgaan. Wordt u al zenuwachtig? Welkom in de Goed-Nieuws Fabriek.

We worden ouder dan ooit. We zijn gezonder dan ooit. We zijn de langste mens op aarde. Onze gezondheidszorg hoort bij de beste ter wereld. Meer mensen dan ooit hebben toegang tot hoger onderwijs. De economie is groter dan ooit. Er is minder criminaliteit dan ooit. Onze straten liggen er prachtig bij. Kinderen kunnen over het algemeen veilig buiten spelen. De afstand van de burger tot de lokale politiek (gemeente) is internationaal gezien extreem laag. Verreweg de meeste mensen hebben een televisie, een computer/laptop en hebben internet (NL is onder de snelste internetlanden ter wereld). We hebben meer vrouwen op hoge posities dan ooit.

We zijn nog niet klaar met dit fantastische nieuws voor u: Nederlandse onderzoekers lopen voorop in technische innovatie, veiligheidsvoorzieningen en arbeidsvoorzieningen zijn in fabrieken en gebouwen extreem verbeterd, homohuwelijken zijn gewoongoed, het water is schoner dan 60 jaar geleden, de Nachtwacht is in zijn oude glorie hersteld, het Nederlands elftal is weer aanwezig op een groot toernooi, Nederlanders horen bij de gelukkigste mensen ter wereld, waterinfrastructuur is beter (en schoner) dan ooit, het onderwijs is van een hoog niveau op wereldschaal, er wordt door consumenten jaarlijks minder vlees geconsumeerd en plastic gebruikt, er is lage werkeloosheid, de afstand tot je werk is normaliter niet langer dan een uur en we kunnen bijna allemaal elk jaar minimaal één keer op vakantie.

Ik zie u denken: goh, wat een gemakkelijke manier om een column vol te krijgen. Je noemt wat standaardfeitjes en we kunnen weer door. Dat had vast beter gekund. Welkom terug in de ‘oplossingsmodus’. U bent weer klaar voor de kotsmuur van komende week.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.