Suske en Wiske en de Crypto-Crisis

Crypto-munten. Je kent ze wel, ze zijn revolutionair en momenteel winstgevender dan aandelen. Het is eigenlijk een beetje het nieuwe bungeejumpen; iemand die er fan van is houdt zijn kop nooit over die stoot van adrenaline die je tegemoetkomt wanneer je met gevaar voor eigen leven ter aarde stort, en iemand die het niet kent, snapt bij God niet waarom iemand met zijn gezond verstand een afgrond in springt. U mag raden aan welke kant van het spectrum ik sta.

Crypto-munten zijn onderdeel geworden van de economie en de analyses. Economen zaten er naast bij de kredietcrisis in 2008, ze zaten er naast bij de oliecrisis in de jaren ’70, en ze zaten er naast bij de impact van de nationale schuld van de VS. Waarom? Omdat niemand nou eenmaal de toekomst kan voorspellen. Hoe hard je het ook probeert.

Eén ding is door de jaren heen altijd hetzelfde gebleven, als een rode draad. Vertrouwen. Het is namelijk geen materiaal waar we in handelen, maar vertrouwen. Vertrouwen dat iets waard is, wat het waard is, en dat je iets in kunt wisselen voor iets anders. Vroeger was het vertrouwen in goud. Nu is het vertrouwen op iets digitaals. Gebakken lucht, die blijkbaar iets waard is. Dat is het verschil met vroeger. Crypto-munten zijn namelijk gebakken lucht. Je kunt ze niet zomaar inwisselen voor een brood. Of voor een andere valuta (hoewel dat aan het veranderen is). Maar er is nog een veel groter probleem.

Wie controleert de valuta? Kun je deze valuta bijmaken om de waarde te manipuleren? Wat als er een probleem is? Wat als ik denk dat iets toch meer waard is? Waarop baseer je nou dat je munt morgen meer waard is? En de dag daarna nog een beetje meer? En wat nou als er gefraudeerd wordt? Of diefstal gepleegd? Wie is dan aansprakelijk? Een systeem functioneert alleen als er vertrouwen in het systeem is. Wat gebeurt er als dat vertrouwen wegvalt door een calamiteit? En wat is de toegevoegde waarde dan van jou investering in de economie als een bedrijf jouw investering niet gebruikt? Je kan net zo goed al je geld op zwart zetten aan de roulettetafel. Econoom of niet; van iedereen die ermee werkt snapt niemand eigenlijk hoe het werkt.

Ik zal dan toch eens in de huid van die vermaledijde economen kruipen en een crisis voorspellen. Zo komt er ook ooit een wonderlijk moment als de Crypto Crisis. Het kon de titel van de nieuwe Suske en Wiske zijn: Suske en Wiske en de Crypto Crisis. En dat Schanulleke dan binnen een dag schatrijk wordt, het hoog in haar bolletje krijgt, en dan twee dagen later met een fles drank in de hand en een neus vol cocaïne in armoede afdruipt. Want waar had dat lappenpopje nou in geïnvesteerd? In het vertrouwen dat gebakken lucht van vandaag meer waard is dan gebakken lucht morgen. Pure speculatie. Gokken. Maar ooit komt die Crypto-crisis Over een jaar, of twee jaar. Maar wanneer de boel klapt, geen idee! Ik had wel econoom kunnen worden.

2 gedachten over “Suske en Wiske en de Crypto-Crisis”

 1. Gokje. Dit riep je waarschijnlijk ook over de elektrische auto, de mobiele telefoon en het internet.

  Daarnaast:

  Wie controleert de valuta? Kun je deze valuta bijmaken om de waarde te manipuleren? Wat als er een probleem is? Wat als ik denk dat iets toch meer waard is? Waarop baseer je nou dat je munt morgen meer waard is? En de dag daarna nog een beetje meer? En wat nou als er gefraudeerd wordt? Of diefstal gepleegd? Wie is dan aansprakelijk?

  Gezien je dit soort vragen neerzet kan ik maar tot één conclusie komen. Je hebt geen idee hoe deze opkomende markt in elkaar zit.

  Mijn verzoek:

  Gezien je niet zelf mee doet, houd je mening voor je.

  Je hebt geen idee en daarmee draagt je mening nergens aan bij.

  Tot over een jaar of 4/5 jaar;)

 2. Beste Satoshi Nakamoto,

  Dank je wel voor je reactie!

  Allereerst zou ik je gerust willen stellen; dit is een opiniërend stuk. De bedoeling is om (enigszins gechargeerd) vragen te stellen en mensen hierover in discussie te laten gaan. Dit is dus heel mooi gelukt, en daar zijn wij blij mee! Ons doel slaagt dus.

  Daarnaast zouden wij je dan willen vragen om de vragen die je aanhaalt eens te beantwoorden, als hier iets staat wat als onwetend kan worden gezien. Zou je in de discussie dan iets willen bijdragen door deze vragen te beantwoorden?

  Tot slot zou ik nog willen zeggen; wij van WC-eend adviseren WC-eend? Wij verwachten niet dat iemand die gelieerd is aan Bitcoin met een glimlach een stuk met kritische vragen over Bitcoin steunt. Het idee is om het debat aan te gaan en daar nodigen wij je van harte voor uit!

  Met vriendelijke groet,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.