Blote Billen Dag

Maandag is het weer zo ver: Tweede Paasdag! Een vrije dag! Heerlijk! Lekker op de koffie bij familie (voor zover dat kan), of een pintje in de tuin als het weer het toelaat. Lekker man! Niks meer aan doen. Maar, waarom is het eigenlijk een vrije dag? Wat vieren we dan vandaag? En waarom is Pasen dan belangrijk genoeg om een vrije dag te krijgen? En wacht eens, waarom zijn er eigenlijk 2 Paasdagen? Wat is er dan belangrijker aan Pasen dan bijvoorbeeld aan Drie Koningen? Of aan Dierendag? Of aan Internationale Boomplantdag? Of een eventuele Blote-Billen-Dag?

Met Pasen vieren we blijkbaar dat Jezus opstond uit de dood. Wat vieren we dan op 2e Paasdag? En dan ook weer op Pinksteren? Of Goede Vrijdag. Ik weet het niet met zekerheid. En met mij, zullen er nog heel veel mensen het niet meer weten. Is dat niet vreemd? Dat we met zijn allen een dag vrij maken voor toewijding, voor herdenking, maar bij God (of in dit geval bij Jezus) niet weten waarom of waarvoor? Doen we aan Pasen vanwege het paringsseizoen voor konijntjes? Omdat de vogels een ei leggen? Omdat de schilderkunst vanaf 1665 baanbrekend op eieren uitgetest werd? Het is vast een mix van dat alles (behalve dat laatste, u mag dat onder de noemer ‘fake history’ zetten). En die 2e Paasdag is dan vrij, omdat we toch een dag nodig hebben om onze roes uit te slapen, en dat toch wel zo gemakkelijk is op kosten van de baas?

En wat gebeurt er dan op Goede Vrijdag? Ik heb het (voor het achtste jaar op rij) op moeten zoeken. Nou blijkt dat Jezus toen overleden is. Waarom ze het dan ‘Goede Vrijdag’ noemen, ik heb geen idee. Waarom dat dan ook weer geen feestdag is, weet ik ook niet. Blijkbaar was Goede Vrijdag, toch niet zo goed. Of goed genoeg. De naam ‘Goede Vrijdag’ lijkt ook op een soort excuus om de dood van Jezus dan toch maar als iets positiefs te beschouwen, alsof de dood tot iets beters leidde. Goede Vrijdag Goede Vrijdag noemen, is een beetje als de Nederlandse voetbalnederlaag tegen Turkije de basis van de EK-winst noemen. Zo van: het is toch maar goed is geweest dat het Nederlands voetbalelftal verloor tegen Turkije want dat schudde het team wakker! Het was een leermoment, waardoor we straks Europees kampioen worden! En dan vergeten we gewoon even die kruisiging van 90 minuten, waarin het drama nog net niet zo pijnlijk was dat je zelf die spelers uit medelijden van het kruis (lees: het veld) wilde sleuren. Maar ja, ze moesten het wel in een goed daglicht stellen natuurlijk; als Jezus nooit overleden was, dan hadden we natuurlijk nooit Pasen gehad! Hoe kan Jezus nou opstaan uit de dood, als ie nooit de pijp aan Maarten had gegeven. En dan was er ook geen Pinksteren geweest. Of Hemelvaart. Weg vrije dagen! Weg Pinkpop!

En dan heb je nog die eieren, en de paashaas. Wat betekent dat dan? Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei. Je vraagt je misschien af; ik ken het gezegde, maar waar slaat het op? Geen flauw idee. Eén ei is volgens mij gewoon één ei. Of het moet een wiskundige berekening zijn waar 1=0, 2=0,5 en 3=1 is. Snapt u het nog? Ik snap er in ieder geval geen klap meer van. Wat heeft dit nou met Pasen te maken? Of met Jezus? Of met die heerlijke vrije dag? Of met Pinksteren? Of met Hemelvaart? Ach ja, over 10 jaar maakt het allemaal toch niet meer uit. Dan bestaat Pasen niet meer. Pinksteren ook niet. De eerste debatten over de afschaffing van Kerst zullen al begonnen zijn. Door onze snelle veranderende samenleving. Dan zijn andere dagen vrije dagen. Meer dan 50% van ons is al atheïst, de relevantie van de dagen loopt terug.Dan kan het niemand meer wat schelen waarom het vrije dagen zijn. Het enige wat ze dan nog kan schelen is dat ze vrij zijn. Of je nou op Pasen of op Blote-Billen-Dag bestelt; het biertje smaakt even goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.