Donald Duck op het EK hardlopen

De prik. De vaccinatie. Het almachtige goedje. Over 10 jaar zal het net zo bekend zijn als de chocoladerepen die gedropt werden in de oorlog. ‘Weet je nog toen die vaccinatie op gang kwam?’ Ik weet het moment nog. Momenteel zitten we echter nog middenin die ramp, die pandemie. En waar blijven die chocorepen nou toch? Dat duurt maar en duurt maar. En in het vaccinatiebeleid gaat nou niet bepaald alles goed. Als een hard kwakende, maar vooral hard kwakkelende Donald Duck moddert Nederland voort in de Duckstad die de EU is.

Eén van deze probleempjes van Donald uitte zich in het leven van Maarten van Rossem. De publieke brompot kwam in aanmerking voor vaccinatie en besloot daarop de GGD maar eens te bellen, daar hij geen brief ontvangen had. ‘Geen brief ontvangen?’, vraagt u zich misschien af? Nee, blijkbaar pakt de GGD dit belangrijke proces niet helemaal optimaal aan. Of misschien weten ze niet meer hoe ze een brief moeten versturen. Of misschien zijn ze zijn adres kwijt. Maarten had daarna maar zelf gebeld om een afspraak te maken, waarna hij te horen had gekregen dat hij nog niet in aanmerking kwam voor een vaccinatie. Daarop belde hij 15 minuten later nog eens, toen bleek, bij een andere medewerker, dat hij er wél voor in aanmerking kwam. Toch niet zo handig bij een gevaarlijk virus.

Nog een voorbeeld. Een vriendin van mij deed een paar maanden geleden een test. Ze ging naar het centrum, testen, en weer naar huis. 1 dag: niets. 2 dagen, nog niets. Geen uitslag. Mijn vriendin belde de GGD op; antwoord; we zijn je test kwijt, je moet opnieuw komen testen. Als het niet zoveel impact op en risico voor de gezondheid meebracht, zou het bijna komisch zijn. Dat gaat niet zo van een leien dakje voor Donald. Hoe gaat dat dan in alle andere landen in Europa, vraagt u zich misschien af? Hoe doet men dat dan in de rest van de EU; in de rest van Duckstad?

Op deze website ziet u de vergelijking tussen alle landen in Europa. Als u er komt, ziet u iets opvallends. En nee het is niet gelogen: in eerste instantie staat Nederland niet op de kaart. België staat ook niet op de kaart, trouwens. Allebei geen Lingo. We staan uiteindelijk natuurlijk wel ergens (onder België), maar je moet even op ‘+’ drukken voor je ons tegenkomt.

Hoe staat het in België? Hoe gaat het met Katrien Duck? Onze naaste liefde, waar we als Nederlanders ons soms zo aan ergeren, maar de liefde toch altijd weer opbloeit? Daar zijn net iets meer mensen gevaccineerd dan in Nederland, maar het houdt niet over.

Waar staat Buurman Bolderbast, ook wel bekend als Duitsland, dan op de lijst? Heeft die zijn huisje wel in orde? Ook Bolderbast heeft wat scheuren in de muren, en staat er amper beter voor dan wij. Maar Bolderbast zijn huis is wel 5 keer groter dan dat van ons. En organisatorisch ligt er veel afzonderlijke verantwoordelijkheid in de verschillende kamers van zijn huis, die ook wel bekend staan als deelstaten of ‘Bundesländern’.

En Guus Geluk dan? Italië, dat volgens zoveel Nederlanders voor een duppie op de eerste rij zit, maar eigenlijk economisch aan de rand van de afgrond staat? Die staat ergens in de middenmoot. Griekenland dan? De Zwarte Magica van de EU? Die staat nog hoger zelfs. En dan nog die vrek, Dagobert, die zijn geld uit de EU wilde halen, omdat teveel landen erop teerden, het VK? Met zijn waardeloze zorgsector? Bovenaan gewoon. En Servië dan? De Goofy van Europa, die graag in Duckstad zou willen wonen, maar er maar niet toegelaten wordt omdat hij zo anders is en zogenaamd zijn zaakjes nooit op orde heeft? Ook bijna bovenaan.

Nee, dan Nederland. In het hart van de stad. Waar iedereen het goed zou moeten hebben. Het land van de blijste mensen van Europa (of toch in ieder geval top 3). Daar zou het dan toch goed moeten gaan. En dat dat niet zo is, daar kan de politiek toch niks aan doen. Want op een ramp is toch niemand voorbereid? Nee, wellicht niet. Arme politici, arme Donald, ze kunnen het niet helpen. Is dat zo? Je kunt wel randvoorwaarden verzorgen, en zorgen dat wanneer een ramp zich voordoet, dat er protocollen zijn, zodat de impact geminimaliseerd wordt. Bij een watersnoodramp weet iedereen wat er gebeuren moet, maar bij een pandemie? In werkelijkheid staan we net boven Kroatië, Rusland, Letland en Bulgarije.

Je zou ook kunnen vragen, aan de mensen die de politici niet willen afvallen in deze moeilijke tijden: als niemand er op voorbereid is, als je je er niet op kunt voorbereiden, hoe kan het dan dat je als één van de rijkste landen bijna onderaan staat? Als niemand voorbereid is en dus op hetzelfde moment en op dezelfde plaats ‘klaar voor de start, af’ hoort, hoe kun je dan zo ver achter liggen? Waarom is Nederland dan die hardloper in baan 8, die nog niet eens de bocht uit is, terwijl Usain Bolt alweer met een brede glimlach over de finish komt? Je zou ook dit al in de Donald Duck kunnen zien staan; Donald komt met het zweet op zijn voorhoofd net de bocht uit, terwijl Dagobert en Guus al aan de champagne zitten. Arme Donald. Zou je dan, als niemand dit soort dingen kan voorspellen, toch niet op zijn minst een fotofinish nodig moeten hebben? Of, als welvaart een factor is, in elk geval ergens vooraan moeten lopen? En als je dan niet in baan 4 loopt, zou toch op zijn minst baan 6 mogelijk moeten zijn? Dit EK hardlopen verloopt voor Donald vrij desastreus. En de finish is nog niet eens in zicht. Op talent alleen redt je het niet, Donald. Blijkbaar hebben anderen harder getraind dan jij. Of in ieder geval hebben ze hun conditie niet zo laten verslonzen door de welvaart als jij.

Maar goed, Nederland is natuurlijk helemaal geen Donald. Donald heeft namelijk altijd pech, is een tikje naïef, en ontbeert de kracht en de kennis veelal om er iets van te maken. Nederland heeft helemaal geen pech. Nederland heeft sowieso de kennis, en het heeft de kracht. En je kunt van Nederlanders zeggen wat je wilt (koppig, direct, wijzend met het vingertje), maar naïef zijn ze vrijwel nooit. Nederland heeft een inkomen per hoofd bevolking dat top 5 in Europa is, heeft een sterke economie en heeft een hoge mate van flexibiliteit. De Nederlandse economie is daarnaast de 6-na-grootste in Europa (na Duitsland, het VK, Frankrijk, Rusland, Italië en Spanje), en kijk hoe ‘slecht’ het dan wel niet met Nederlanders gaat als alle campings in Frankrijk en Italië weer afgeladen vol staan met dikke dure campers en tenten. Kom op. Waar is dan nu die ‘VOC-mentaliteit’, beste Jan-Peter, en die winnaarsmentaliteit waar je topsporters zo vaak over hoort? Waarom liggen wij dan zo achter? Waarom lopen wij in baan 8? Waarom zijn we überhaupt nog niet de bocht uit? Ligt het aan de gebrekkige investeringen in de zorg van de afgelopen 20 jaar? Aan de marktwerking? Ligt het aan de politici? Ligt het aan de GGD? Ligt het aan de ziekenhuizen, waar er een paar failliet zijn gegaan en waar we moeten schooien om IC-bedden bij de buren? Het VK heeft een waardeloos zorgstelsel, en toch staan ze bovenaan (waarschijnlijk doordat ze direct zijn gaan gebruiken, zonder testen). Estland en Denemarken hebben een goed zorgstelsel, en staan dus ook bijna bovenaan. IJsland en Finland ook. Zou het dan toch aan een gebrek aan investeringen/structurering van het zorgstelsel liggen? ‘If it swims like a duck, looks like a duck and quacks like a duck, it’s probably a duck’. Het huis moet eerst in brand staan, voordat mensen inzien dat een brandverzekering toch wel handig is.

Elke overledene nu, of ernstig zieke, had wellicht gevaccineerd kunnen zijn. Of in ieder geval een groter percentage. Was het allemaal maar een sport. Werden er maar medailles uitgedeeld, die we dan toch wel faliekant mis waren gelopen. Was het maar een Donald Duck, waar Guus en Dagobert met de prijzen gingen lopen. Was het maar een tragedie waar je een moraal van het verhaal uit kunt halen, en geen kwestie van leven of dood. Kom op, dames en heren aan de top. Als je het dan toch niet doet vanuit sociaal oogpunt, vanuit medeleven, vanuit de zorg voor mensen doet, doe het dan om in ieder geval niet als laatste te finishen. Voor je eergevoel. Voor het niet voor lul staan. Voor het idee dat als je dan toch niet kunt winnen, je in ieder geval nog op de finishfoto kunt staan. Kom op, ‘Donald’, Je hoeft het EK niet te winnen, maar maak er wat van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.