België-Nederland

‘Eendracht maakt macht’, oftewel; ‘samen sterk’. Ooit was het de leuze van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, en het is nu nog de leuze van België. Jaren geleden kwam PSV voorzitter Harry van Raaij met het idee om de Belgische en de Nederlandse voetbalcompetities samen te voegen. Een Eendracht die beide voetballanden zou moeten versterken. Een grotere markt, met betere teams en meer kijkers trekken. Dat was het idee, dat was de gedachte. Soms vraag je je af hoe groot (met name in het voetbal) het bord is dat mensen voor hun hoofd hebben.

België en Nederland die hun competities samenvoegen; wat een revolutionair idee! De vrouwenvoetbalcompetities hebben jarenlang samengewerkt en binnen één competitie gewerkt. Het was een succesnummer. De basketbalcompetitie wordt vanaf komend seizoen samengevoegd. Er is al een BeNe Liga in het handbal. Er zijn al talloze samenwerkingen geweest van sportbonden die succesvol waren. In het mannenvoetbal hebben we samen een bid gemaakt voor het WK 2022, we organiseerden samen het EK 2000. Er zijn ook talloze economische en sociale projecten waarin Nederland en België samenwerken.

Waar komt dan de weerstand in Nederland tegen de BeNe-Liga in het voetbal vandaan? ‘Wij hebben de Belgen niet nodig!’ ‘Wij zijn toch een groter voetballand!’ ‘Het zorgt ervoor dat veel regionale clubs in NL kapot gaan!’ ‘Het is een druppel op de gloeiende plaat, we liggen toch al te ver achter bij de rest van Europa!’ ‘De Super League maakt de rest overbodig!’ Genoeg redenen om het vooral niet te doen.

Kent u DWS nog? Blauw-Wit? DOS? VV Amsterdam? Telstar? Elinkwijk? Of wellicht, voor de jongeren onder u, RBC? Veendam? AGOVV? Haarlem? Het is zoals een competitie werkt: met mismanagement, te weinig investeringen en zonder progressie, is er geen gezonde competitie en houd je het niet vol. Dat is altijd zo geweest. Juist bij een nieuwe competitie met zwaardere tegenstanders worden clubs uitgedaagd om weer te investeren, om innovatiever te worden, om beter te zijn. Wat voor progressie boeken clubs als Groningen, Heerenveen, Heracles en Vitesse als ze steeds in de middenmoot eindigen? Is het juist niet daarom dat die gekke play-offs in het leven geroepen zijn? Om die middenmoot te stimuleren en spannend te houden? Dat zou je nu in één keer kunnen oplossen: deze teams zouden vechten voor hun plek in een BeNeLiga. En mogelijk promoveren of degraderen. Of misschien is er wel iets anders mogelijk. Of niet. Maar het afschieten van het probleem met als hoofdargument ‘het is altijd zo geweest’ kan daarmee wel de prullenbak in.

Voetbal: de enige sport waar technologische hulpmiddelen nog afgeschoten worden voordat ze überhaupt gebruikt worden. Voetbal: de enige sport waarbij blessuretijd wordt toegekend en tijdrekken beloond wordt. Voetbal: de sport met de grootste fan-schare ter wereld, en de meeste corruptie. Voetbal: waar een onderzoek naar een verbeterde competitie al neergesabeld wordt omdat samen blijkbaar niet sterk is. Doen we als Nederlanders toch eer aan onze, conservatieve lijfspreuk: Ik zal onderhouden (Je Maintiendrai).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.